Cinkas yra mikroelementas, reikalingas atlikti gyvybiškai svarbioms organizmo funkcijoms. Nors žinomams, kaip grožio papildas odai, plaukams ir nagams, bet yra itin svarbus imunitetui, vyrų ir moterų vaisingumui, hormonų veiklai, skonio ir kvapo pojūčiui.
Kodėl cinkas toks svarbus organimzui?
Cinkas 1961 m. tyrimų pagalba buvo išsiaiškinta cinko svarba žmogui. Susieta, kad lėtinis viduriavimas, nuplikimas, skonio pokyčiai, imuniteto nepakankamumas, smegenų veiklos sutrikimai, prastas žaizdų gijimas, apetito stoka, įvairūs uždegiminiai procesai, kepenų ligos gali būti cinko trūkumo priežastis. Tyrimų rezultatai parodė, kad trūkstant šio mikroelemento gali pasireikšti netgi neuropsichologiniai sutrikimai: emocinis nestabilumas, irzlumas, depresija.
Cinkas – spindinčios odos receptas
- Odos elastingumas: cinkas dalyvauja baltymų biosintezėje, todėl oda išlieka lygi ir stangri.
- Spuogų prevencija: sumažėja uždegimai, mažiau atsiranda aknės pažeidimų.
- Stiprūs plaukai ir nagai: cinkas palaiko jų augimą ir stiprumą, mažina nagų trapumą ir plaukų slinkimą.
Istoriniai tyrimai parodė, kad kūdikiai, kenčiantys nuo odos ligų ir plaukų slinkimo, pasveiko pradėjus vartoti cinku praturtintą maistą (1988 m. atvejis).
Cinkas – vaisingumo gerinimui
- Moterims: padeda palaikyti sveiką menstruacijų ciklą ir užtikrina kokybišką kiaušinėlių brendimą.
- Vyrams: skatina testosterono gamybą ir gerina lytinių liaukų funkciją.
Skystas cinkas ir infekcinės ligos
- Viduriavimo sutrumpinimas: lėtinio viduriavimo trukmė gali sumažėti 25–30 % vartojant skystą cinką kasdien.
- KVĮ prevencija: ūmių kvėpavimo takų infekcijų dažnis gali sumažėti iki 45 %.
- Imuninės paramos poveikis: infekcijų metu kraujo plazmos cinko lygis krenta, tad papildymas yra būtinas.
Skysto cinko natūralūs šaltiniai ir dozavimas
2020 m. tyrimai rodo, kad kas penktam lietuviui trūksta cinko. Rekomenduojama paros norma:
- Vyrams: 11 mg
- Moterims: 8 mg (nėščiosioms – 12 mg)
- Vaikams: 2–11 mg, priklausomai nuo amžiaus
Natūralūs cinko šaltiniai:
- Raudona mėsa: 4,8 mg / 100 g
- Jūros gėrybės, pieno produktai, riešutai, sėklos, ankštinės daržovės, grūdai
Tačiau dėl intensyvios žemdirbystės, tręšiamų ir purškiamų laukų, hormoninių gyvūlių auginimo, per anksti nuskinamų vaisių ir daržovių, su maistu negauname reikiamo kiekio vitaminų ir mineralų, todėl verta praturtinti organizmą cinko papildais.
Kaip išsirinkti kokybišką ir efektyvų cinką?
Norint išsirinkti kokybišką ir efektyvų cinko preparatą, reikėtų atkreipti dėmesį į šiuos kriterijus:
-
Papildo forma. Norint greitesnio efekto, verta rinktis skystą cinką, kadangi jo absorbcija yra kur kas greitesnė, o įsisavinamumas aukštesnis.
-
Elementinio cinko koncentracija. Atkreipk dėmesį ne tik į preparato masės, bet ir elementinio cinko kiekį vienoje porcijoje.
Informacija yra bendro pobūdžio. Turint sveikatos sutrikimų, pasitarkite su gydytoju ar sveikatos specialistu.